About Me

My photo
Lahad datu/ Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Aku insan yang kerdil dijalan ini , Aku baru mula mendekati mencari apa sebenarnya keinginan hati ? Aku insan kerdil yang berserah kepada ILAHI.... Baru menjalani perubahan pada diri .... Aku insan yang pernah terlajak Pernah melakukan dosa insan yang hidupnya penuh pancaroba... dan kepada Allah aku kembali ... Berdoalah wahai sahabat ... Semoga aku mampu teus istiqomah dan perubahan ku ini di redhai ILAHI . Assalamualaikum .. Ana , Zubaidah .. Selamat Membaca :)

Wednesday, July 18, 2012

program yang aku ikut-3



HeLLo!! aku kembaLi dengan program seterusnya! hehehehe <3 


Seminar Sebening Kasih, 
Melestari Keluarga bahagia ...
bertempat di Tawau,Sabah.


ermm , macam pernah dengarkan program ni?? hehe
program ni salah satu program seminar yang aku pernah join mewakili campus aku beberapa bulan yang lalu di kota kinabalu, Sabah . 
(yup .. program yang sama, dengan para penceramah yang sama!) hehe! 


tapi, program yang dijalankan di Tawau Sabah ni ada sedikit kelainan pada aku... sebab masa ni aku bukan jadi peserta program, akan tetapi urus setia program! woooww! excited!!! hehehe ... <3 


thanks to pihak Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah (JHEWA) yang bagi peluang pada aku untuk menyertai program tersebut disamping memberi pengalaman yang baik untuk aku! :)


especially to kak Minah ... <3


Jom Tengok Photo's!! ^^




Ketibaan tetamu VVIP 
Majlis Perasmian
Dengan Kak Mina! =)



My BFF~ :))



 Professor UITM SABAH, dan UITM SHAH ALAM .. 
Kaunter Kupon dan Beg Peserta

PeaCe!! ^^

the Student/ Peserta! ^^

Orang Kuat! ^^


Misi Program:
+ memberi kesedaran kepada para pelajar tentang bahaya nya pergaulan sosial melampau/ seks bebas! 














Tuesday, July 17, 2012

program yang aku ikut-2

Selepas program Bengkel Kepekaan Gender hari tu ... aku joined pulak "Leardership Camp" yang di anjurkan oleh pihak CSD campus aku! campus mana lagi kalau bukan Sidma College City Campus! =)) 


jangan keliru erk .. ( aku student Unitar/umtech, tp Sidma is the management yang handle student Unitar kat sini) hehehe <3


okay , let's go back to my stories... pasal "leardership camp"


nak picture? ada banyak sangat! hehehe <3 okay.. jom scroll down! ^^


Sebelum Bertolak! ^^



jenguk2 dari tingkap... rasa macam hidup dekat kampung jewww! ^^


cabaran pertama! ^^



LALALALA ~ ^^


hohoho! mo lelong beg! :-P



kasi makan IKAN~ hehehe ^^


THE LEADERS! <3



hoho! bakal2 pemimpin! :P


GROUP Discussion !


JOM REBUT KERUSI! :D




BERLAKON~ SI "SENGAU"


PENAT BERLARI! 


SUKANEKA!


ALL ABOUT ME!


PEACE! ^^


My friend AL said "Fyda FeeL Like i'm in Korea!" xD 



Makan Dengan Kawan ! So sweet! Miss You Mat! ^__^


Guys! Still remember this?? Ikan kejar Beruang! hahaha xD


Another Cabaran!


Jom Masuk Hutan! seram weeiiii~ Tanah Licin Masa nii~ 2 kali aku jatuh! hohoho~ 
Nasib kawan aku Jaga! thanks Syukry, Epy , Malim, aL , Pipo and yang lain2~! ^^


with abang2 harapan Paradise ! bluuekkk! :-p


Miss All of them Much! ^^


Misi program :
+ menguji kekuatan mental sebagai seorang ketua!
+menyedarkan para bakal2 ketua cabaran2 dari segi mental, fizikal, alam sekitar , dan EMOSI! hahahaha xD

the best moment of me~ ^_^









next program....... 
seminar sebening kasih sejuta harapan,
melestari keluarga bahagia! ^^ 
di dewan Lao Gek Poh , Tawau! 
anjuran Jabatan hal ehwal wanita Sabah (JHEWA) 



Monday, July 16, 2012

program yang aku ikuttt - 1

hohoho~ 


seperti yang aku dah cakap selama ni aku jarang update blog sebab aku busy dengan program kan? hihihihi! Lets join me~ mo bagi tengok beberapa photo sepanjang program~ :))






1st program 
bengkel kepekaan gender 


adik beradik ~ bengkel kepekaan gender!^^

Class with Doc. Tengku Naufal ! 

group discussion/ cases analysis  


break time! jom mamam! hehehe ^^

yummmmyy!

our room here ~ Grand Borneo hotel! ^^



last post before go back to our campus! 


misi program ni :
+menghapuskan stereotype gender di kalangan Masyarakat~
+memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai hak-hak mutlak seorang wanita ! 








there are another program's!  
i'll post it later k .....
dapat panggilan dari president drama club!
malam ni ada tayangan teater! 
fuhhh~ 
busyyyyyyyy!!!! 
imissyou my blogger! =)




Ex Boyfriend ku .......





Ex Boyfriend masa SMK! break masa dia dalam PLKN , jumpa cinta contract dekat sana.. trus lupa kat aku... siap clash ngan aku masa pagi bday aku, petang dia bole buat dek pulak... tapi masa tu aku mmg dah dendam dah... lepas tu ada la kapel semula..tapi dia buat perangai jugak~ aduhaiii LELAKI ... 
(sekarang dia pun dah bahagia dah.... xadil la... orang yang tinggalkan aku, boleh lebih bahagia...) tapi xpala ... aku selalu doakan dia... yg lepas biar lepas,... sekarang pun dia jadi kawan aku jak.... jarang la aku mo contact dia... sesekali chat di fb jak ... nnti kalau selalu apa kata gf dia kan..... 
semoga ko bahgia Zulazme... 
tempoh couple  march 2007-june 2008






Apit~ ni yang paling manjaaaaa! sangat2... sensitive, kalau cakap dengan dia kena hati2 ... anak bongsu la katakan... minat PINK okay! heheee ,, so sweet! ^^ tapi antara ex aku dengan dia ni la aku paling rasa tercabar! sangat2! kapel dengan dia pun kurang 1 minggu genap 2 bulan.. hohohoho! sedih kan... 
dalam masa kapel tu aku rasa ada 1 minggu jak aku betul2 bahagia... yang lain semua gaduhh jakkk ... kalau dia merajuk aku malas pujukk.. aku suka biar jak .. pandai datang sendiri juga tu ... sama juga la kalau aku mo merajuk jangan mimpilah dia mo pujuk ... ( tapi aku xpernah la merajuk sepanjang ngan dia, sakit hati jakk sebab selalu mara secara tiba2 ... hohoho) well , sekarang HANYA TINGGAL KENANGAN ... 
May Allah Bless You Shayfik@ Apit. 
tempoh couple (Dec 2011-Feb 2012)




he is Fakhi~ xbanyak kenangan sama dia nii ... clash pun aku yang minta... sebabnya... biar la kami jak yang tau ... (bukan sebab orang ke-3) tapi sebab lain ... and aku xrasa aku nak share dekat sini .... 
to abang fakhi .. maafkan fida k ... semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk abang~ 
tempoh couple ( 27 may- 12 july)



ada lagi sorang ex aku ~ couple around 2009... tapi aku xda simpan gambar dia coz kami clash cara yang menyakitkan ... dia dah khawin dah .... sekarang pun aku dengar dia dah ada anak da. masa dulu sakit jugak la hati terima kan ... Alhamdulillah, syukur sebab Allah memberikan aku semangat yang amat kuat! :) lama aku singleeee august 2009-dec 2011~ kapel balik masa kenal apit tu la~ hehe ... :PP tapi xlama , then aku pun macam dah xkisah dah pasal clash, breakup ni ... lantak laaaa~ i still have my beloved family , and friends right? ! ^^








Ya Allah~ Izinkan aku Mencintaimu dengan sepenuh hati ku .... 
bimbinglah jalan ku ke arah keredhaan-Mu .......
Amiin ... 



Single again~ :(

urghhh? 


@___@

T^T

:( 

:/ 

bermacam2 perasaan yang timbul dalam hati aku ... 
tapi tak pala ... dah takdir hubungan aku dengan dia memang tak boleh lama.... 

okai ... let me explain here~

aku clash ngan dia bukan sebab dia yang minta~ tapi aku ... 
okay ,, so sorry buat kawan2 yang aku sayang dari group bengkel kepekaan gender especially adik-beradik dari KYS .. bukan aku sengaja nak clash, nak tinggalkan dia... but , i just dont know what to do ... and the only things i know is to be separates .. korang mungkin fikir aku agak selfish .. tapi, takpa ... sebab ko semua tak tahu apa sebab dia... and dia "that guy" tahu sebabnya... sangat2 tau ... ( bukan jua sebab orang yang ke-3 )
kamu mungkin akan nampak buruk pada aku .. tapi biarlah .... sebab hanya aku yang tahu .. apa yang jadi .. 

to that guy i am sorry ,.. bukan niat fyda nak sakitkan hati, or apa... tapi kita dua tau kan apa sebabnya... 


bukan xmo tarik balik semua ayat or kata2 aku ... 


but I'm the type of girl who never look back after walk away ....


thanks sebab pernah hadir dan bagi kegembiraan menutup kesunyian di hati ni walaupun hanya utk 1 bulan 11 hari ...



16 july 2012 ---- setelah lama menyepi!

hyeeee friendss!
lama dah aku menyepi kan ... 
sorry laaaa, sangat2 busy ....
actually , I've joined lot of programs outside, tu yang masa pon bertabur, mana nak masuk klaz agii , buat assignment agi .. so terpaksalah korbankan masa update blog untuk yang lebih penting! hehehe <3 

sekarang ni aku tengah study amik sem pendek .. xpanjang masa ... ada just only 3 weeks moree before final exam! OMG~ 

bila fikir pasal final exam jak , mesti rasa pelik... maybe coz masa semakin berlalu kan, umur pun makin lanjut! am i getting old? NOOOOO!!!!!! 
im just get mature! hehehe .. 

kebelakangan ni, aku ada banyak sangat personal problem, tapi tu la... malass nak fikir sangat dah... 
mana2 problem yang aku rasa "better to let go" I'LL just Let It Go ! 

well, ada orang pernah tanya aku .. macam mana aku boleh jadi mudah sangat untuk melepaskan sesuatu , walaupun benda tu amat menyakitkan untuk dilepaskan ,,, nak tahu jawapan aku??? 

"sesuatu yang ditakdirkan menjadi milik kita pasti akan jadi milik kita walau jauh mana kita terpisah, atau jauh mana kita menolak .. begitu jua sesuatu yang tidak ditakdirkan, tidak akan pernah jadi milik/ hak kita walau kita harus berkorban nyawa mendapatkannya...." 

"Allah lebih mengetahui apa yang kamu sedang khuatiri dan sedang tidak kamu ketahui"

So pada mereka yang dilanda kecewa, sakit hati akibat kegagalan, putus cinta and sebangainya ... kuatkanlah hati .. percayalah dengan Hikmah disebalik semuanya ..... Allah itu ADA dan MELIHAT sejauh mana kita mampu menunjukkan rasa cinta kita kepada-Nya dengan BERSABAR =)

Semoga Hidup kita sentiasa dibawah redha Ilahi ~ :) aminnn <3

Wednesday, July 4, 2012

Bicara Hati





Cinta

kepada yang masih single,


cinta ibarat kupu-kupu....

makin kau kejar , makin ia menghindar...


namun, saat kau biarkan ia terbang...

ia akan menghampirimu saat kau tak sedar.... 





Cinta mampu membahagiakanmu 



tapi sering pula ia menyakiti, 


tp cinta  itu hanya istimewa


apabila kau berikan pd


seseorang yg layak menerima.

Kepada yg ragu2 dgn

PERNIKAHAN.. .

Cinta bknnya mencari

seseorang yg "SEMPURNA",

tetapi menemukan

seseorang yg mampu

menjadikan dirimu

sempurna.

Kepada PLAYBOY /

PLAYGIRL...

Jgn katakan "AKU CINTA

PADAMU!" bila kau tdk

benar2 peduli. 

Jgn bicarakan soal perasaan

bila itu tdk benar2 ada. 

Jgn kau sentuh hidup

seseorang bila kau hanya

berniat main2 dgnnya. 

Jgn menatap ke dlm mata

seseorang bila apa yg kau

lakukan hanya

pembohongan. 

Hal paling kejam yg dilakukan ialah

membuat seseorang jatuh

cinta, sedangkan kau tdk

berniat langsung "UNTUK

MENERIMANYA" saat ia

terjatuh.

Kepada yg PATAH HATI...

Sakit... patah hati... bertahan

selama kau

menginginkannya dan akan

menghiris luka sedalam kau

membiarkannya.

Persoalannya, bukan

bagaimana kita mengatasi

rasa sakit itu, tetapi adalah

apa yg boleh diambil sbg

pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yg BELUM PERNAH

JATUH CINTA...

Bagaimana kalau jatuh

cinta? Mahu jatuh, jatuhlah!

Tetapi, jgn sampai

terjerumus. Biar selamba tp

stabil. Berkongsilah tetapi

jgn tak adil. Cubalah utk

memahami tetapi bkn

bermakna tdk boleh meminta

apa2. Bersedialah utk

terluka dan menderita,

tetapi jgn simpan semua

rasa sakit jika itu yg

benar2 dialami.

Kepada yg ingin

MENGUASAI...

Hatimu patah melihat org yg

kau cintai berbahagia dgn

org lain, tetapi akan lebih

sakit lagi apabila

mengetahui bahawa org yg

kau cintai ternyata tdk

bahagia dgn mu.

Kepada yg takut MENGAKUI...

Cinta menyakitkan bila anda

putuskan hubungan dgn

seseorang. 

Tetapi, 

lebih 
sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan dgn mu.



Tetapi, cinta paling

menyakitkan apabila org yg

kau cintai, langsung tdk

mengetahui perasaanmu

terhadapnya.

Kepada yg masih bertahan

MENCINTAI SESEORANG YG




TeLaH PERGI...



Hal menyedihkan dlm hidup

ialah bila kau bertemu

seseorang lalu jatuh cinta.

Kemudian akhirnya

menyedari bahawa dia

bukanlah jodohmu dan kau

tlh mensia-siakan masa

bertahun-tahun utk

seseorang yg tdk layak.

Kalau sekarang dia sudah

tdk layak, 10 thn dr

sekarang pun dia tetap tak

akan layak. Biarkan dia

pergi dan lupakan.

Cinta memang indah tp byk

ranjau onak berduri

didalamnya... .
There was an error in this gadget