About Me

My photo
Lahad datu/ Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Aku insan yang kerdil dijalan ini , Aku baru mula mendekati mencari apa sebenarnya keinginan hati ? Aku insan kerdil yang berserah kepada ILAHI.... Baru menjalani perubahan pada diri .... Aku insan yang pernah terlajak Pernah melakukan dosa insan yang hidupnya penuh pancaroba... dan kepada Allah aku kembali ... Berdoalah wahai sahabat ... Semoga aku mampu teus istiqomah dan perubahan ku ini di redhai ILAHI . Assalamualaikum .. Ana , Zubaidah .. Selamat Membaca :)

Saturday, December 1, 2012

Assalamualaikum December!

1st December! 

hello guys! Its December ! waaaaa .... Alhamdulillah , dipanjangkan umur ku sampai juga ke tarikh ini! hehe .. awal pagi lagi aku dah bangun dengan menyediakan azam sebelum berakhirnya Tahun 2012! yeayyh! 

" OMG ! OMG! Its December ! Welcome beybeh ! Welcome ! Hehe :) 
Another 30 days before we leave this 2012. ! Let's create the best moment! A moment that will never forgotten ! ;) but for then, final examination is around the corner ! So, no wasting time ! No jokes ! Let's fighting ! All the best for myself , my beloved one, n friends !!
Yeaayyy ! Aja2 fighting ! ♥ ♥" 


haha! ni status facebook aku awal pagi tadi~ ^_^ 
Pejam celik pejam celik .. masa berlalu cepat sangat kan? dan pelbagai jenis kenangan telah kita lalui ... ada yang manis, pahit , well , back kata orang putih , sweet and sour gitu! hehehe! 

Sejak kebelakangan ni , aku menjadi seseorang yang sangat SENSITIF , TERLALU EMO , xpandai sangat kawal perasaan , ada ketika aku merasa STRESS tapi xtahu apa sebab dia.. huhu ! benci perasaan macam tu , tapi, takkan ada orang yang memahami . kadang2x , dalam hidup kita ni , kita terlalu menginginkan sesuatu perkara , sesuatu benda, tapi , semua tu belum tentu kita dapat miliki ... dan hati kita terlalu berdegil inginkan benda tu .. walaupun kita sedar dan nampak jelas, ia bukan untuk kita. tak kisah la , benda tu soal manusia ka, hati ka , makanan ka.. haha .. yang pasti kemahuan kita tak pernah akur dengan kehendak manusia. Samala macam aku, sangat obses akan sesuatu perkara, tapi , semakin hari aku semakin berjaya mendidik hati agar terus bersabar dan berserah. kita dah berusaha habis-habisan tapi masih xnampak cahaya yang terang benderang, ada pun samar2 , sesuatu yang tak pasti . maka dari itu ,, ku pujuk hati yang lembut ini agar BERSABARLAH ... what will be, will be. =) 

"no one love to heard this, but the things that we want the most is the things that we will best WITHOUT " sapa setuju? jom angkat KAKI! hehe . aku setuju sangat2x .. :) pengalaman mengajar kita , walau apapun yang terjadi kita perlu ada kekuatan dalam diri untuk selalu akur dengan kehendak ILAHI , siapalah kita sebagai manusia biasa untuk menghalang ketentuan-Nya kan? 
Special post to My Family 

~ semoga Allah akan selalu melindungi kita dan memberi kesihatan yang baik buat kita :) Semoga CINTA yang kukuh dalam keluarga kita akan selalu kekal dan berlandaskan Kasih Sayang ILAHI .. AMINN :) 

back to my story ~ 
daripada semua pengalaman hidup yang aku lalui , semua mengajar aku untuk terus maju ke hadapan. aku bersyukur sangat . Alhamdulillah .. terima kasih Ya Rabbi , meskipun hamba belum sepenuhnya menjadi yang terbaik, namun hamba akan terus berusaha untuk terus melangkah ke arah yang lebih POSITIVE. Aku Mencintaimu Ya ALLAH. maka, apapun yang engkau berikan padaku , akan aku syukuri dan hargai, dan apa yang telah engkau tarik tidak sesekali akan aku sesali, kerana aku cukup belajar dariMu bahawa hidup ini , tidak akan bermakna tanpa Mu ... tanpa petunjuk , dan kekuasaan Mu. 
ada dua golongan manusia di dunia mu ini, yang pertama , orang yang bahagia dan senang di luar sana tetapi sedang hidup menggadaikan imannya, dan kedua, orang yang hidup dalam kesengsaraan tapi masih memperjuangkan IMANnya. aku ingin menjadi golongan yang kedua itu .. kuatkanlah HATIku Ya ALLAH ! PELUK DAKU DALAM CINTA MU~

Tuhan, meskipun suatu hari nanti , aku akan merasa seperti di dalam penjara aku ikhlas, kerana jika hidup ibarat di dalam penjara itu membuat aku lebih dekat dengan Mu berbanding hidup di dunia yang bebas tetapi jauh dariMu. AKU RELA, REDHA.. :)

buat seseorang yang aku sayang, jagalah hubungan ini sebaiknya, tapi jika benar kau sudah tidak mampu maka, biarkan ia berlalu tanpa DENDAM mahupun SENGKETA. jangan kau takut aku akan merasa sendiri. YA , kecewa aku akan kecewa, nangis, pasti aku akan nangis, tapi ada 1 tempat dalam hati aku yang telah aku kosongkan ... bukan untuk sesiapa , cuma ruang itu lah yang akan kuisi bila aku kekosongan nanti , yang selalu aku letakkan kata2 manis untuk memujuk hati .. kenangan kita yang akan selalu abadi ... 

Buat semua teman yang selalu ada disisi ... maafkan aku jika aku bukan sahabat yang terbaik buat kamu . aku tidak mengharapkan lebih , cuma satu KEIKHLASAN untuk menerima dan bersahabat dengan ku. terima baik dan buruk ku . jika aku salah, tegurlah aku. lebih baik aku berkecil hati atas teguran yang akan memperbaiki diri daripada aku berbesar hati tapi tidak sedar aku akan ke arah yang negative. Aku sayang kamu semua :)

Assalamualaikum DECEMBER! =)

Monday, November 26, 2012

My story before end of 2012~

Assalamualaikum!

Hari ni mo share ngan kawan2x pasal berita yang baru jak dapat dari beliau aku kat kampung! SEDIH! my papa got FEVER! :( sgt sedihhh~ rasa mau balik! tapi bapak kata xpaya balik ... huhuhu... get well soon pa! Pleaseeeee! be strong!! walaupun fyda jauh dari mata bapak n mummy , tp selalu doa untuk bapak n mummy! Sayangggg bapak n mummy sangat! :( pak~ i Love You so Much! You n Mummy are my life , my world, My priority, My everything! stay healthy ! :)

26/11.2012 ...

waaa... xrasa kan masa berlalu cepat sangat! xlama lagi dah sampai hujung tahun! rasa sedih pulak mo tinggalkan 2012 ni~ semoga ia akan berakhir sebagai tahun yang indah buat aku , seperti mana tahun 2011 yg membuat aku menjadi seorang yang lebih matang and ramai kawan2 yang sayang kat aku :) Jom kita buka cita pasal hidup aku sepanjang 2012!

Campus Life~ hari ni, di campus aku rasa lucu , sebab sepanjang tahun 2012 ni , first time aku gi campus guna baju kurung! hohohoho~ tapi rasa bersalah la jugak .. okay apa pakai baju kurung~ xpaya fkir segan bila jeans ketat sangat , or baju pendek ... rasa selesa jak jalan ... walaupun mungkin agak panas kan ... tapi di mata Tuhan sejuk~ :) alhamdulillah! sekarang tengah belajar menjinakkan diri guna baju kurung semula~ hehe . doakan k! :) 1 lagi kemahuan n niat yang baik insyaAllah ~ :):) 


Study ? ok juga setakat ni .. just kebelakangan ni ada stress sikit pasal assignment xabis2x.. but , berkat kesabaran yang Allah bagi .. alhamdullillah ... aku mampu melalui nya.... aku sangat bersyukur sebab aku diiringi oleh insan2x yang xputus2 bagi aku kata2 semangat di saat aku mula "down" ! hehehe . thanks all! especially my family! :) 

Friendship ? makin baik,, makin ramai kenalan ... makin rasa diri ini sangat berharga! ( perasan jap!) walaupun sebelum ni pena gaduh ngan BFF aku .. sebab salah faham n keegoaan diri ...but syukur la.. segalanya telah selesai .. ku harap xda lagi dendam n rasa iri hati yang timbul! sayang korang semua sangat2x! 

next! pasal Boyfriend? .. alhamdulillah~ setakat ni keadaan baik2 sahaja .. insyaAllah akan selalu baik2 jak ... xmo la cakap lebih2 pasal ni .. byk ckp nnti benda xjadi jak kan? hehe. dear friends! doakan jak yang terbaik untuk aku k ? sah masuk 3 bulan lebih relationship ni! harap2x boleh kekal lama ! AMIN! saya sayang dia ... :) 

Kewangan ? as a student confirm la duit selalu jadi masalah kan? tapi sekali lagi aku bersyukur coz rezeki aku tahun ni xputus2 ... n kalau xda halangan aku akan mula business Jual perfume and Baju .. Harap2 laku la ... :) aku mau belajar macam mana susah n perit nya cari duit , mana la tau bole ubah perangai aku yang kuat enjoy ni! hehe.. HARGAI DUIT SIKIT! :P nak ajak kawan join K-LINK sekali ... ( walaupun aku sendiri belum jadi member) hehe! tapi before hujung tahun ni insyaAllah aku mo confirm untuk jadi salah 1 member/ family K-LINK plak ! :) .. keep this words! hehe ..

Kesihatan? hah! ni jak 1 masalah aku 2012 ni .. selalu demam! selsema! MIGRAIN , xboleh kena panas sangat hidung kuar darah! haihh ... antibody aku lemah sangat! harap2 dapat la ubat or vitamin yang boleh membantu .. hehe. any idea? share with me erk!

ok guys! I'm done with my story! sambung esok2 lagii~ hehe,, 
doakan pelajaran aku disini baik2 sahaja k .. doakan semuanya berjalan dengan lancar ... 
Harapan n Tujuan aku kali ni hanya satu ! 
TO MAKE MY FAMILY ESPECIALLY MY PARENTS PROUD OF ME! thanks guys! muahhh!

Lots Of Love from me! hehe <3 
take care! <3

Wednesday, November 14, 2012

kekesalanku , tapi aku rindu ...

Sekali lagi, kerana kelekaan 
maka aku terluka lagi
Untuk kesekian kali ...
Aku leka dengan gelak ria,
aku leka dengan keseronokkan masa,
aku leka lalu abaikan dia,
Dan,
gelak ria memberi bisa,
keseronokkan masa membawa rasa,
lalu marahnya mengarah tangisan mata....
Hati berbelah,
kusampaikan melalui gambaran , lukisan, nyanyian juga susunan bicara nan indah..
Ada yang menegah,
Tak cantik,
Tak Suka,,
Lalu aku tutup kembali....
Aku simpan dalam hati,
Aku simpan dalam jiwa,
TIADA SIAPA YANG SUDI MENDENGAR LAGI ...
dan akhirnya,
AKU TANGGUNG SENDIRI ...
Namun ,
Aku juga merinduinya...
Sendirian ku menanggungnya,
Amat merinduinya ..........

I am sorry, but i still loves you :(

Assalamualaikum w.b.t ......

malam nie hati aku rasa xtenang sangat .... rasa lain ... 
aku sangat2x rindu kat dia..... sejak kebelakangan ni selalu gaduh dengan dia, ada sahaja masalah yang timbul .... tapi aku masih bersyukur sebab dia masih menunjukkan effort untuk meneruskan hubungan ni ....

Masalah ini pun bermula dari diri aku sendiri ....
aku terlalu rasa bebas hingga aku lupa jaga perasaan dia, aku terleka dengan keseronokkan bersama rakan2x aku , aku lupa kewujudan dia.... aku lupa jaga hati dia, aku sangka dia tidak peduli dengan aku lantaran kesibukan dia dengan latihan untuk ke ponti-anak (indonesia) ... dalam tak sedar dia selalu memerhatikan aku , menunggu aku untuk mencari nya.... tapi aku khilaf! aku cuai! aku abaikan dia ! aku salah! teruk nya aku  menjadi girlfriend dia, sepatutnya disaat2x seperti ini la aku harus berada disisi nya, mendengar setiap rintihan dan keluhan tapi aku???? aku tak mampu berbuat apa2x! Ya Allah , seandainya aku boleh memutarkan waktu ingin aku perbetulkan semuanya. sungguh hati ini sakit tersiksa dengan keadaan sekarang. aku tidak boleh menyalahkan dia di atas segala yang terjadi .... sebab semua ini pun berpunca dari aku!!! 
sekiranya aku diberi peluang ingin sahaja aku menjerit ke seluruh semesta alam aku menyesal dengan tindakan aku! aku menyesal terlalu negatif tentang dia! aku kesal kerana terlalu buta hingga aku tidak nilai kasih sayang dia untuk aku ! Ya Allah! bantulah hambaMu ini ...........

buat si dia yang tersayang .... maafkan fyda anjee, fyda sayangkan anjee , fyda menyesal , sangat menyesal ,... fyda perlukan anjee sekarang , fyda tau anjee sibuk, fyda yakin hati anjee masih ada fyda... maafkan fyda... seboleh2xnya fyda tak mau hubungan kita jadi macam ni .... esok 15/11 masuk 3 bulan hubungan kita , tapi kenapa fyda rasa takut sangat , sebelum ni fyda rasa excited jak menghitung hari .. tapi kenapa malam ni fyda rasa tak tenang? I do love you so much , i am sorry ... really sorry .... 

tolonglah, bagi fyda peluang untuk tunjuk kat anjee fyda betul2 sayangkan anjee... sangat2x perlukan anjee dalam hidup fyda.... i cant no you in my life..... i dont know what to do if i lose you . tak pernah dalam sehari terlintas fyda bangun tido tak fikirkan anjee, maaf , kadang2x fyda sampai terlupa makan , terlalu ingat dan risau kan anjee.. fikirkan hubungan kita.... i want more than this..... i want to make it beautiful and shining again , and to do so, i need you with me~ 

Ya Allah , dengarlah rintihan hati hamba,...... dekatkanlah hati2 kami Ya Rabbi , hanya engkau yang berkuasa merubah dan menentukan segalanya... bantulah hambaMu ini Ya Rabbul Izzati ... 
amin .. amin... ya rabbil alamin ......... 

Sunday, September 16, 2012

Simpang Mengayau - Kudat!

hello! Whats up?? hehehe... we are here! Tanjung simpang Mengayau kudat Sabah !
seriously , so damn beautiful view ~ :):) pantai dia bersih .. air biruuuuuu~ wow! excited sangat masa pergi sana.. hehe.. <3 lets enjoy the moment! ^_^




















kenangan yang terindah pernah ku miliki ...~ <3 
semoga bahagia ini kekal abadi Ya Rabbi Izzati .. :) 
amiiiinnn ^_^

My storyyyyy 15sept ^^

Haaaaaiii~ 

aku kembali lagi ... untuk update blog aku ...
sekarang ni .. aku ada di kota kinabalu sabah ... 
jadi budak kuliah balik! hehehe <3 

oh yaaa! SELAMAT HARI RAYA. ... walaupun kita diambang2 berakhirnya syawal! wanna say sorry kepada sesiapa yang pernah termarah,termaki, terSEGALANYA.. hehe ... sorry kay? O-O ^^

okay , now balik ngan cita aku.... 
aku just mau kata AKU HAPPY SANGAT2 HARI nii! LAMA DAH XHAPPY MACAM NI , harap2 laa... kegembiraan ini akan berpanjangan ... :) amiinn~! 

walaupun agak sedih beberapa kebelakangan ni disebabkan dapat result yang xseberapa... , yg xmemuaskan disebabkan kecuaian sendiri ,, aku masih bersyukur coz ramai orang2 yang aku sayang and sayang aku sokong aku! thanksssssssssss sgt2!! <3 

and, for sure! i just want to inform again that , I AM NOT SINGLE! hehe <3 okay, but for this time,,, i am not going to show-off sapa orang tuu ... coz manala tau kan, ada orang DENGKI tengok orang bahagia trus doa yg xbaik .. huhuhu.. 
Kepada mereka diluar sana, just for you guys information, no more late night massage from me, not because suda tertidur, busy , ataupun xda topup , but because i have him! <3 okay, tutup cita pasal nii .. :) 

Tetiba plak teringat cita resident evil ~ hehe .. sapa dah p tengok? best ke cita tuuu? mo tengok sangat2 tapi xda kawan ... 'abangsayang" kite busy training ... xbley selalu teman .. :( sabar jak laa... :D

+ hari ni, mengidam petai sangat2! so , kalau sempat esok mo gi cari petai ... masalahnyaa,, PASAR BESAR di KK ni sebelah mana?? pasar filipin aku tau larh .. =.= nampak sgt jarang masak! hehe :D sorry! 

xlama lagi bulan 10 kan? emm :) happy sangat2.. coz xlama lagi genap lha setahun usia aku keluar rumah , gi jalan2 ngan member or family sebagai seorang muslimah(bertudung) ... dulu bukan main keras hati xmau pakai .. syukur lha,, coz dapat hidayah dari Allah ... :) alhamdulillah ya rabbi :):) 
cuma ada lha kadang klu turun uma buang sampah tu xpakai tudung... sorry :( 

next .... terasa mau pakai tudung labuh , tp ... kena kuatkan iman n tiang agama luk ... takut nanti xkekal perubahan tu ... its okay kan? berubah perlahan2 :) doakan yang terbaik untuk aku kay? :)) sayang korang semuaaa! ^^ 

oaky , aku nak post page ni dulu ,... sambil2 tu .. karang aku mo tunjuk pulak gambar2 aku gi uma terbalik ... , gi simpang mengayau! hehehe <3 BESTTT GILERR2x!! hehe ! <3 





Wednesday, July 18, 2012

program yang aku ikut-3



HeLLo!! aku kembaLi dengan program seterusnya! hehehehe <3 


Seminar Sebening Kasih, 
Melestari Keluarga bahagia ...
bertempat di Tawau,Sabah.


ermm , macam pernah dengarkan program ni?? hehe
program ni salah satu program seminar yang aku pernah join mewakili campus aku beberapa bulan yang lalu di kota kinabalu, Sabah . 
(yup .. program yang sama, dengan para penceramah yang sama!) hehe! 


tapi, program yang dijalankan di Tawau Sabah ni ada sedikit kelainan pada aku... sebab masa ni aku bukan jadi peserta program, akan tetapi urus setia program! woooww! excited!!! hehehe ... <3 


thanks to pihak Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah (JHEWA) yang bagi peluang pada aku untuk menyertai program tersebut disamping memberi pengalaman yang baik untuk aku! :)


especially to kak Minah ... <3


Jom Tengok Photo's!! ^^




Ketibaan tetamu VVIP 
Majlis Perasmian
Dengan Kak Mina! =)



My BFF~ :))



 Professor UITM SABAH, dan UITM SHAH ALAM .. 
Kaunter Kupon dan Beg Peserta

PeaCe!! ^^

the Student/ Peserta! ^^

Orang Kuat! ^^


Misi Program:
+ memberi kesedaran kepada para pelajar tentang bahaya nya pergaulan sosial melampau/ seks bebas! 














Tuesday, July 17, 2012

program yang aku ikut-2

Selepas program Bengkel Kepekaan Gender hari tu ... aku joined pulak "Leardership Camp" yang di anjurkan oleh pihak CSD campus aku! campus mana lagi kalau bukan Sidma College City Campus! =)) 


jangan keliru erk .. ( aku student Unitar/umtech, tp Sidma is the management yang handle student Unitar kat sini) hehehe <3


okay , let's go back to my stories... pasal "leardership camp"


nak picture? ada banyak sangat! hehehe <3 okay.. jom scroll down! ^^


Sebelum Bertolak! ^^



jenguk2 dari tingkap... rasa macam hidup dekat kampung jewww! ^^


cabaran pertama! ^^



LALALALA ~ ^^


hohoho! mo lelong beg! :-P



kasi makan IKAN~ hehehe ^^


THE LEADERS! <3



hoho! bakal2 pemimpin! :P


GROUP Discussion !


JOM REBUT KERUSI! :D




BERLAKON~ SI "SENGAU"


PENAT BERLARI! 


SUKANEKA!


ALL ABOUT ME!


PEACE! ^^


My friend AL said "Fyda FeeL Like i'm in Korea!" xD 



Makan Dengan Kawan ! So sweet! Miss You Mat! ^__^


Guys! Still remember this?? Ikan kejar Beruang! hahaha xD


Another Cabaran!


Jom Masuk Hutan! seram weeiiii~ Tanah Licin Masa nii~ 2 kali aku jatuh! hohoho~ 
Nasib kawan aku Jaga! thanks Syukry, Epy , Malim, aL , Pipo and yang lain2~! ^^


with abang2 harapan Paradise ! bluuekkk! :-p


Miss All of them Much! ^^


Misi program :
+ menguji kekuatan mental sebagai seorang ketua!
+menyedarkan para bakal2 ketua cabaran2 dari segi mental, fizikal, alam sekitar , dan EMOSI! hahahaha xD

the best moment of me~ ^_^









next program....... 
seminar sebening kasih sejuta harapan,
melestari keluarga bahagia! ^^ 
di dewan Lao Gek Poh , Tawau! 
anjuran Jabatan hal ehwal wanita Sabah (JHEWA) 



Monday, July 16, 2012

program yang aku ikuttt - 1

hohoho~ 


seperti yang aku dah cakap selama ni aku jarang update blog sebab aku busy dengan program kan? hihihihi! Lets join me~ mo bagi tengok beberapa photo sepanjang program~ :))






1st program 
bengkel kepekaan gender 


adik beradik ~ bengkel kepekaan gender!^^

Class with Doc. Tengku Naufal ! 

group discussion/ cases analysis  


break time! jom mamam! hehehe ^^

yummmmyy!

our room here ~ Grand Borneo hotel! ^^



last post before go back to our campus! 


misi program ni :
+menghapuskan stereotype gender di kalangan Masyarakat~
+memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai hak-hak mutlak seorang wanita ! 








there are another program's!  
i'll post it later k .....
dapat panggilan dari president drama club!
malam ni ada tayangan teater! 
fuhhh~ 
busyyyyyyyy!!!! 
imissyou my blogger! =)




There was an error in this gadget